ΥΓΕΙΑ - Decision Aid
Τι είναι τo βοήθημα λήψης απόφασης
Τι είναι
Πολλοί οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, έρχονται αντιμέτωποι με πολλές και δύσκολες αποφάσεις για την υγεία τους.
Συχνά μπορεί να σκεφτούν:
- “είναι τα συμπτώματά μου αρκετά σοβαρά, ώστε να δικαιολογούν να πάρω φάρμακα που μπορεί να έχουν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες ;”
- ” τι διαθέσιμες θεραπείες υπάρχουν για την ασθένεια μου”;
Μερικές φορές ο καθορισμός της καλύτερης επιλογής, ανάμεσα σε διαφορετικές θεραπείες, στην πράξη δεν είναι τόσο απλός. Σε αυτές τις περιπτώσεις η απόφαση για το ποια θεραπεία είναι καλύτερη για έναν ασθενή εξαρτάται από τις αξίες, τις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής του ασθενούς.
Τα βοηθήματα λήψης απόφασης για ασθενείς μπορεί να βοηθήσουν, ένα άτομο να εξετάσει τις θεραπευτικές επιλογές με βάση τις προσωπικές προτιμήσεις του, να κατανοήσει πόσο σημαντικά είναι τα οφέλη και οι πιθανοί κίνδυνοι μιας θεραπείας και να επικοινωνήσει αποτελεσματικά με τον γιατρό του τις επιθυμίες και τις προσδοκίες του από μια θεραπεία. Είναι εργαλεία, που έχουν στόχο να βοηθήσουν τους ασθενείς να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις για την υγεία τους και πολλές μελέτες δείχνουν ότι είναι χρήσιμα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίσκεψη στον γιατρό και μπορούν να βοηθήσουν την αλληλοεπίδραση γιατρού- ασθενούς και να βελτιώσουν την μεταξύ τους επικοινωνία, την ποιότητα των αποφάσεων για την υγεία, καθώς να μειώσουν τις συγκρούσεις στη σχέση – γιατρού- ασθενούς.
Ο σχεδιασμός τους βασίζεται στην ιδέα ότι οι τεκμηριωμένες αποφάσεις, που λαμβάνονται βάσει ενημέρωσης με επιστημονικά δεδομένα, που εξηγούν όλες τις εναλλακτικές επιλογές, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν αποδεκτές από τους ασθενείς. Τα βοηθήματα λήψης απόφασης διαφέρουν από τα φυλλάδια, τα οποία συνήθως απλά παρέχουν ενημερωτικό υλικό, γιατί ο στόχος τους είναι να βοηθήσουν τους ασθενείς να ανιχνεύσουν και να κατανοήσουν τις αξίες και τις προτιμήσεις τους, καθώς και το τι είναι σημαντικό για τους ίδιους για να πάρουν μια απόφαση για την υγεία τους. Επιπλέον έχουν ως στόχο να βελτιώσουν προβλήματα επικοινωνίας και να τυποποιήσουν την ποιότητα της παρεχόμενης πληροφορίας στη σχέση γιατρού- ασθενούς, μειώνοντας το κενό, τη μεροληψία και την αποσπασματικότητα στην παροχή πληροφοριών, παράγοντες που μπορεί να ωθήσουν στους ασθενείς στην αναζήτηση πληροφοριών υγείας στο διαδίκτυο με σοβαρές επιπτώσεις σε επίπεδο παραπληροφόρησης και μη τήρησης της φαρμακευτικής αγωγής.
Τα βοηθήματα λήψης απόφασης
Δεν έχουν σχεδιαστεί για να υποκαταστήσουν, αλλά για να συμπληρώσουν και να βοηθήσουν την επίσκεψη στον γιατρό, παρέχοντας τεκμηριωμένες πληροφορίες στους ασθενείς, αναφορικά με:
- τις διαθέσιμες θεραπείες,
- τα οφέλη,
- τις αντενδείξεις,
- τις ανεπιθύμητες ενέργειες και την πιθανότητα να συμβεί μια ανεπιθύμητη ενέργεια,
Βοηθούν τους ασθενείς να αποσαφηνίσουν τις προσδοκίες τους και τις προτιμήσεις τους, να κατανοήσουν ποια οφέλη και ποιες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σημαντικά για τους ίδιους, ποια θεραπεία ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής τους και σε ποιο βαθμό θέλουν να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για την υγεία τους.
Μια από τις μεγαλύτερες αιτίες δυσαρέσκειας, αγανάκτησης και δικαστικών προσφυγών στο σύστημα υγείας, είναι ότι οι ασθενείς δεν αισθάνονται κατάλληλα ενημερωμένοι για τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας. Η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων για την υγεία τους βασίζεται στην παραδοχή και στην αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ γιατρού – ασθενούς, ότι ο γιατρός αποτελεί αυθεντία στην άσκηση της ιατρικής και ο ασθενής είναι ο καλύτερος κριτής της κατάστασης της υγείας του. Η γνώση, η κατανόηση και τα θετικά αποτελέσματα στην έκβαση μιας ασθένειας μπορούν να βελτιωθούν, όταν οι γιατροί δίνουν στον ασθενή ενεργό ρόλο στη φροντίδα της υγείας του.
Πως γίνεται η διάγνωση;
Τα βοηθήματα λήψης απόφασης μπορούν να βοηθήσουν και να ενδυναμώσουν τους ασθενείς να πάρουν καλύτερες αποφάσεις που βασίζονται στην κατανόηση και επεξεργασία των πληροφοριών, να αναπτύξουν και να διατηρήσουν καλύτερη επικοινωνία με τους γιατρούς, να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα την ασθένεια και να αυξήσουν την ικανοποίηση από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.
Τι συμπτώματα έχει;
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν εμφανίζεται με τον ίδιο τρόπο σ’ όλους τους ανθρώπους. Σε κάποιους η νόσος μπορεί να είναι ήπιας βαρύτητας, σε άλλους μπορεί να είναι συνεχώς ενεργή και να επιδεινώνεται με τον χρόνο.
Οι περίοδοι αυξημένης δραστηριότητας της νόσου, που ονομάζονται εξάρσεις, εναλλάσσονται με περιόδους σχετικής ύφεσης που τα συμπτώματα εξασθενούν ή εξαφανίζονται. Οι εξάρσεις της νόσου μπορεί να διαρκέσουν λίγες μόνο ημέρες ή μερικές εβδομάδες.
Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδα μπορεί να ποικίλλουν σε σοβαρότητα, μπορεί να έρχονται και να φεύγουν. Με την πάροδο του χρόνου η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των αρθρώσεων και προβλήματα στην κινητικότητα.
Συχνά συμπτώματα
- Διάχυτος πόνος
- Φλεγμονή, πρήξιμο, ζέστη και πόνο στις αρθρώσεις
- Κόπωση
- Πυρετό
- Απώλεια όρεξης
- Αδύναμα Οστά – Οστεοπόρωση
Συχνά συμπτώματα
- Φλεγμονή και βλάβη των ματιών
- Φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων
- Ξηροφθαλμία
- Ξηροστομία
- Αναιμία
- Φλεγμονή στους πνεύμονες ή στην καρδιά
- Αίσθημα θλίψης ή κατάθλιψη