ΥΓΕΙΑ - Decision Aid

Αποφασίζουμε μαζί

Ενδυναμώνουμε τους ασθενείς να αποφασίζουν για την υγεία τους

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα από τα πιο συχνά χρόνια αυτοάνοσα νοσήματα. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και οίδημα των αρθρώσεων, καταστροφή των αρθρώσεων, αναπηρία και άλλες δευτερογενείς παθήσεις και προβλήματα υγείας. Ο πόνος, η δυσκολία στην κίνηση, η αναπηρία, που σχετίζεται με βλάβη στις αρθρώσεις έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, καθώς και στην ψυχική και κοινωνική ευημερία των ασθενών. Στο πλαίσιο της αποτελεσματικής διαχείρισης της νόσου και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του ασθενούς, μεγάλος αριθμός διεθνών μελετών, συνηγορεί ότι κατά την επιλογή θεραπείας θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τον ρευματολόγο οι απόψεις, οι ιδιαιτερότητες και οι προτιμήσεις των ασθενών.

Η συμμετοχική λήψη απόφασης (Shared Decision Making-SDM), oρίζεται ως μια διαδικασία στην οποία οι κλινικοί γιατροί ενημερώνουν διεξοδικά τους ασθενείς για τα καλύτερα διαθέσιμα θεραπευτικά δεδομένα και προσεγγίσεις, ώστε να ενδυναμώνονται σε επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων για την ασθένειά τους. Είναι μια διαδικασία, κατά την οποία παρέχονται οι καλύτερα διαθέσιμες τεκμηριωμένες πληροφορίες στους ασθενείς, σχετικά με τις διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές, τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη τους.

Επιπλέον περιλαμβάνει την ενθάρρυνση –ενδυνάμωση των ασθενών, ώστε να χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες στο διάλογο τους με τους γιατρούς, με σκοπό να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται, καθώς και για να λαμβάνουν αποφάσεις για την υγειονομική τους περίθαλψη, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τις αξίες, τις προτιμήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους.

Από τη δεκαετία του 1980, η συμμετοχική λήψη απόφασης, έχει προταθεί ως η βέλτιστη πρακτική στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη. Πολλοί οργανισμοί υγείας και επιστημονικές εταιρείες, ανάμεσά τους το Institute of Medicine, η U.S. Preventive Services Task Force, και η American Medical Association συμβουλεύουν τους γιατρούς, να χρησιμοποιούν τη συμμετοχική λήψη απόφασης, τόσο στην προληπτική, όσο και στην κλινική ιατρική.

Στο πλαίσιο της συμμετοχικής λήψης απόφασης αναπτύχθηκαν, διεθνώς από πολλούς οργανισμούς υγείας τα βοηθήματα λήψης απόφασης (patient decision aids), τα οποία αναδείχθηκαν ως αποτελεσματικά εργαλεία, που βοηθούν τους ασθενείς να κατανοήσουν και να συζητούν με τους γιατρούς τις θεραπευτικές επιλογές, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση μιας ασθένειας.

Η δημιουργία του βοηθήματος λήψης απόφασης για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η ανάπτυξη, ο σχεδιασμός και η δημιουργία του βοηθήματος λήψης απόφασης για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα έγινε με βάση συστηματικές βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις αντίστοιχων βοηθημάτων διεθνώς, σύγχρονης επιστημονικής βιβλιογραφίας για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και σύμφωνα με τα πρότυπα της International Patient Decision Aid Standards (IPDAS) Collaboration.

Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επικοινωνίας και ΜΜΕ στη Δημόσια Υγεία και Διευθύντρια του Τομέα Επιδημιολογίας, Πρόληψης και Ποιότητας Ζωής του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Έφη Σίμου.

Η επιστημονική επιμέλεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε από τη Μονάδα Ρευματολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας της Δ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου « ΑΤΤΙΚΟΝ».

Για τον ποιοτικό έλεγχο του προγράμματος και με στόχο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών συνεργάστηκαν με ενθουσιασμό, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι ασθενείς της Μονάδας Ρευματολογίας – Ανοσολογίας της Δ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου « ΑΤΤΙΚΟΝ». Ανατροφοδότηση στο δεύτερο ποιοτικό έλεγχο του προγράμματος παρείχαν επίσης τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα (ΡΕΥΜΑΖΗΝ).

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη με δωρεά (unrestricted medical grant) της εταιρείας Pfizer.

Μετά την επίσκεψη

Μετά την ιατρική επίσκεψη και αφού έχει συμφωνηθεί το πλάνο θεραπείας και συνολικής διαχείρισης της ασθένειας θα πρέπει να: